El “Brexit” i Catalunya, el futur a les nostres mans.

Contra tot pronòstic i davant la sorpresa de les borses i els mercats el “Brexit” (encara que per un estret marge) s’ha imposat al Regne Unit i aquest país abandonarà la Unió Europea.
Ningú dubta que aquest fet tindrà conseqüències globals importants en l’àmbit econòmic i polític. Hem de considerar que el Regne Unit, amb 65 milions d’habitants, és la segona economia de la Unió Europea. Les borses de mig món ja han notat l’efecte a la baixa i els mercats han reaccionat amb preocupació. Però com podria afectar aquest fet a casa nostra i més concretament com pot afectar a l’actual procés d’independència de Catalunya?
brexit-1462470589PAa

   a) Per començar hem de recordar que al setembre del 2014 Escòcia va fer un referèndum d’independència del Regne Unit en el qual el “NO” va guanyar. Si tenim en compte que a Escòcia l’opció de continuar a la Unió Europea s’ha imposat clarament, no és agosarat pensar que, molt possiblement, la Unió Europea a partir d’ara recolçarà una hipotètica independència d’aquesta nació en un futur no gaire llunyà. No oblideu que la por a una hipotètica sortida de la Unió Europea era un dels principals arguments de qui feia campanya en contra de la independència escocesa.
És de suposar que si la Unió Europea vol recolçar la independència d’Escòcia, haurà de donar una sortida en forma de referèndum a totes les altres nacions sense estat que la integren: Flandes, Galícia, Euskadi o Catalunya entre d’altres.
   b) D’altra banda la por a una sortida immediata de la Unió Europea d’una hipotètica Catalunya independent, era una de les armes que utilitzaven els unionistes espanyols per atacar el procés independentista català. A partir d’aquest moment aquesta arma perd força de forma definitiva. ¿Com poden amenaçar amb la sortida de la Unió Europea quan el Regne Unit (65 milions ciutadans) han decidit sortir? Si tanta gent ha votat per abandonar-la, això vol dir que no és tan terrible estar a fora. A més d’això dubto molt que cap dirigent de la Unió Europea torni a fer cap mena de declaració en aquest sentit, per molt que el sr. Margallo el pressioni. Com a molt diran expressions tipus:
“Que Catalunya es vulgui independitzar d’Espanya no implica la seva sortida de la U.E., són temes diferents”.
“En cas que Catalunya s’independitzi ja mourem papers i documents a la U.E. perquè pugui tornar a entrar de forma ràpida i còmoda”.
O, directament, guardaran silenci, però dubto molt que tornin a fer declaracions en contra de la independència de Catalunya.
c) Ara és molt probable que altres països de la Unió Europea, com Dinamarca, Països Baixos, Suècia, Aústria i altres vulguin fer referèndums de sortida de la U.E., per tant la U.E. (per fer més atractiva aquesta institució davant de la ciutadania d’aquests països) haurà de posar-se a moure papers, a canviar tractats, a modificar lleis i normes, en definitiva se’ls hi gira feina als funcionaris i polítics de Brusel·les, és el moment idoni per plantejar el tema de Catalunya. Potser en alguna d’aquestes lleis que es modificarà els europarlamentaris de les nacions sense estat de tota la Unió Europea plegats poden influir perquè es permetin (per llei) els referèndums d’independència per a les nacions sense estat malgrat la possible oposició dels respectius estats membres.

independencia
Com veiem se’ns pot obrir una possibilitat d’or cap a la independència tan desitjada. Tot depèn del fet que els nostres representants sàpiguen aprofitar aquest moment únic. Per començar necessitem unitat d’acció i bona entesa entre les forces independentistes (C.D.C., C.U.P. i E.R.C.). Aquesta bona entesa ha de quedar reflectida en la qüestió de confiança a la qual se sotmetrà el president Puigdemont al setembre. Si tots anem a una i no hi ha enfrontaments entre formacions independentistes ho aconseguirem. Si no és així, probablement haurem perdut una ocasió única per a l’alliberament de la nació catalana. El futur és a les nostres mans.

Anuncios

Acerca de ardillanegra

Puede parecer una locura enfrentarse al sistema. Pero, tal y como están las cosas, la locura es no hacerlo.
Esta entrada fue publicada en Uncategorized y etiquetada , , , , , , , . Guarda el enlace permanente.

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s